5 paver

Geen draad en pen, maar paven met 3D-coördinaten vanuit cloud

Het 915 m lange slingerfietspad in het Kromslootpark in Almere is aangelegd met een slipformpaver die zelf de ontwerphoogte, ontwerpdikte en de routerichting bepaalt. Het ontwerp is in Civil 3D gemaakt en wordt via de cloud naar de paver verzonden.

Het is een bijzonder gezicht: een paver die zelf weet wát hij moet maken en wáár hij dat moet maken. Werknemers van BKB Infra brengen alleen de betonmortel aan vóór de paver. Het is aan de paver om het fietspad op de juiste manier aan te leggen.

Autocad en een total station

De slipformpaver beschikt over een zogenoemd total station. Hierin zitten twee GPS-units die ervoor zorgen dat de exacte richting vanuit het 3D-ontwerp wordt gevolgd. Werken met een total station geeft een extra nauwkeurigheid van de richting en zorgt voor een correcte hoogte. De combinatie van deze systemen geeft een fietspad met een minimale afwijking ten opzichte van het ontwerp (0-5 mm).

Groot voordeel van deze manier van werken is dat er geen draad en pen gebruikt hoeft te worden voor het uitzetten van de route van de paver. Dit bespaart arbeid en voorkomt dat werknemers over de draad struikelen. Ook verbetert de langsvlakheid van de verharding omdat er geen doorhangende draden meer zijn.

Automatisch paven

Het automatisch paven met 3D-coördinaten past bij dit project omdat de opdrachtgever enkel een tekening heeft aangeleverd waarin in grote lijnen de route van het slingerend fietspad is aangegeven. Voor het maken van het 3D-model is de fundering ingemeten. Obstakels worden, evenals bij draad en pen, voorkomen door de fundering iets te verschuiven in het werk.

Voordat de slipformpaver zijn werk kan doen, is er een fundering van menggranulaat aangelegd van 4 m breed. Het fietspad heeft een breedte van 3 m. De resterende meter heeft de paver nodig om zijn route goed uit te voeren. Enig nadeel van deze 3D-methode is dat door het ontbreken van draad en pen werknemers niet precies weten wanneer de paver van route verandert. Dit vraagt om extra alertheid.

Perfect ronde bochten

Naast de besparing op arbeid en een hogere veiligheid heeft deze manier van werken nog een ander voordeel. De paver kan namelijk perfect ronde bochten maken. Wanneer draad en pen gebruikt worden, bestaat een bocht uit drie of vier rechte stukken. Bij dit slingerpad komen die mooie ronde bochten nadrukkelijk tot hun recht.