Zandkleurig, natuurlijk ogend belevingspad met kronkelscheuren, is dat nieuw of oud?

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

Een zandkleurig, natuurlijk ogend wandelpad met kronkelscheuren. Dat moet er al enkele decennia liggen. Fout. Het pad is splinternieuw én van beton. Recreatiepark Billy Bird in Volkel heeft met dit slingerpad de authentieke uitstraling die het wil bereiken.

Billy Bird Hemelrijk is een recreatieplas met een speeltuin, zwembad en pretparkachtige attracties. Bezoekers komen voor ontspanning en beleving. Daar past een natuurlijk ogend wandelpad bij dat ook nog gebruikt kan worden door kleine voertuigen. Den Ouden is verantwoordelijk voor de aanleg van dit pad met een oppervlakte van 450 m2. Na attractiepark Toverland en de Efteling is dit het derde park waar het bedrijf een wandelpad van beton aanlegt.

Vezels voor extra treksterkte

Om ervoor te zorgen dat het pad nauwelijks voegen heeft, is gebruik gemaakt van High Grade vezels van Convez. Deze vezels geven de verharding de nodige treksterkte, waardoor er geen krimpvoegen nodig zijn. Wel heeft de verharding op gezette plaatsen een uitzetvoeg. Om deze voegen te verkrijgen is een mal met een kronkelige vorm volledig in het 200 mm dikke beton gedrukt. Na verwijderen van de mal is de kronkelvorm aan de bovenzijde handmatig afgewerkt, zodat het lijkt of er een kleine scheur in het beton zit.

Ingestrooid met releasepoeder

Dezelfde mallen zijn ook gebruikt voor het maken van het normale scheurenpatroon in de verharding. Het beton heeft een bruine pigmentkleur meegekregen (Mary Gold 5% van de firma Scholz) dat door-en-door is aangebracht in het beton. Na aantrekken van het verse beton is het beton ingestrooid met antraciet releasepoeder. Vervolgens zijn de prints handmatig aangebracht. Na uitharden is met de hogedrukreiniger het releasepoeder van het beton verwijderd. Door te spelen met de mate van reiniging ontstaat een natuurlijk ogend kleurbeeld.


Coating met blanke lak

Op het park is niet alleen een betonnen wandelpad aangelegd. Ook is er een betonnen terras van 250 m2 gemaakt. Hier is een boomstamprint aangebracht. Doordat het releasepoeder moeilijk uit de nerven gaat, ontstaat na reiniging met de hogedrukspuit een vlammend kleurpatroon dat zeer natuurlijk aandoet. Zowel op het terras als op het wandelpad zijn na het reinigen de vezels weggebrand zodat ze het natuurlijke uiterlijk van beide oppervlakken niet verstoren. Tot slot zijn beide verhardingen gecoat met een blanke lak waardoor de kleur nog nadrukkelijker naar voren komt.BetonInfra Nieuwsbrief, oktober 2020Relevante artikelen