Stijlvol antraciet voetpad door daktuin

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

Het project THES in Breda omvat de bouw van 119 studio's en appartementen met daaronder een tweelaagse parkeergarage, waarvan één laag ondergronds. Bovenop het parkeerdek komt een daktuin. In opdracht van Donkergroen legt Den Ouden Infra stijlvolle betonnen voetpaden aan door de tuin.

De tuin ligt aan de zuidkant van het complex en is trapsgewijs opgebouwd. Totaal is er 240 m2 aan voetpad aangelegd en wordt er een hoogteverschil van 3,5 m overbrugd. Alle paden zijn 1,8 m breed en door-en-door antraciet (Colorcrete van Mebin). Omdat de voetpaden niet zwaar belast worden, is de verharding slechts 110 mm dik. Het beton heeft een betonsterkteklasse C30/37 en milieuklasse XF4, waardoor het bestand is tegen vorst- en dooizouten.

Opgesloten tussen cortenstaal

Met een betonpomp - die 52 m kan overbruggen - is het beton vanaf de openbare weg op het parkeerdek gebracht. De verharding is aangelegd op een ondergrond van lavasplit en opgesloten tussen twee stroken cortenstaal. Dit geeft het voetpad een stijlvol uiterlijk. Per kuub beton is er 1 kg kunststofvezel toegevoegd waarmee plastische krimp wordt voorkomen. Het betreft hier de Fibrofor High Grade vezel van Contec.

Optimale visuele kwaliteit

Elke 2,5 m zijn er dwarsvoegen aangebracht door de verharding in te zagen tot een derde van de dikte. Hieronder scheurt het beton gecontroleerd en onzichtbaar vanaf de bovenkant verder. Dit inzagen voorkomt dat de verharding op ongewenste plaatsen scheurt zodat het beton een optimale visuele kwaliteit behoudt. De afstand tussen de zaagsneden is onder andere afhankelijk van de dikte en functie van de verharding. In dit project is 2,0 m aangehouden.

Trapelement contrasteert met voetpad

Daar waar het voetpad naar een hoger niveau gaat, is een lichtgrijs betonnen trapelement aangebracht. De kleur lichtgrijs contrasteert met het antracietkleurige voetpad zodat voor de wandelaar duidelijk is dat er een trede genomen moet worden. Het hoogteverschil bij elk trapelement is 190 mm.

Veel grip en afstroming regenwater

Alle uitzetvoegen zijn weggewerkt tegen een trapelement zodat de verharding een minimum aantal zichtbare voegen heeft. Het voetpad is verder afgewerkt met een bezemstreek dwars op de looprichting. Hierdoor biedt het beton veel grip – wat de beloopbaarheid en veiligheid ten goede komt - en het regenwater laat afstromen naar de planten in de tuin.

Relevante artikelen