Toeristische steiger Cocksdorp weer mooi na make over

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

In Cocksdorp - aan de noordkant van het eiland Texel - is een 70 m lange betonnen uitkijksteiger aangelegd. Toeristen kunnen vanaf dit punt vogels spotten en hebben een prachtig uitzicht op de Waddenzee.

De uitkijksteiger ligt op een strekdam in de Waddenzee in het verlengde van de Kikkerstraat. Deze hoofdstraat van Cocksdorp eindigt aan het wad. De 66 m lange steiger had als verharding een asfaltlaag. Om de steiger interessanter te maken voor toeristen heeft Texel gekozen voor een make over van de steiger. Op het asfalt komt een 25 cm dikke betonnen verharding met daarop houten vlonders. Beton is een robuuste ondergrond waarop de houten vlonders duurzaam bevestigd kunnen worden, Het beton heeft tevens een functie bij de afvoer van het zeewater.

Watersparing in beton

BKB Infra is verantwoordelijk voor het betonwerk. Vóór het aanbrengen van de verharding, zijn op meerdere plaatsen vierkante stukken uit het asfalt gezaagd. Door de openingen die hierdoor ontstaan, krijgt de betonnen verharding een stevige constructieve verankering met de ondergrond. De betonverharding is 2,75 m breed. Om de 3,60 m zijn er krimpvoegen aangebracht door de verharding tot een derde van de dikte in te zagen.

In het midden van elke betonplaat is tijdens het storten een watersparing aangebracht middels het plaatsen van een houten u-profiel in het verse beton. Zeewater dat over de steiger spoelt, loopt tussen de houten vlonders en via de watersparing terug naar de Waddenzee. Het gebruikte beton heeft een milieuklasse XF4 zodat zeezouten het beton niet aantasten en het beton dus lang meegaat.

Steekt uit boven zee

De laatste 4 m van de steiger steekt uit boven de zee. Meegestorte stalen gebinten zorgen er voor dat de oversteek voldoende stevig is. Met de aanleg van de nieuwe steiger is Texel en het dorp Cockdorp weer een attractie rijker.

Relevante artikelen