Vezelversterkt fietspad spaart grondstoffen uit

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

In het buurtschap Steenenkamer in Putten is een vezelversterkt fietspad aangelegd over een lengte van 1.575 meter. Door gebruik van constructieve vezels kan er 25 procent bespaard worden op de toepassing van betonmortel.

Het fietspad heeft een dikte van 120 mm en is met een slipformpaver aangelegd. Ter plaatse van inritten is een dikte van 160 mm aangehouden zodat ook zwaarder verkeer het fietspad kan oversteken zonder schade toe te brengen aan de verharding. Voor het 3 m brede fietspad is beton gebruikt met een sterkteklasse C30/37 en milieuklasse XF4 en voorzien van luchtbelvormers, zodat het betonoppervlak beter bestand is tegen vorst- en dooizouten.

Versterking draagkracht

Per kuub beton is 2,5 kg Diamond vezel van Contec Fiber AG toegevoegd. Deze kunststofvezel dient als constructieve wapening van het beton en versterkt de draagkracht. Door de inzet van de vezel wordt er bij dit project 200 kuub beton bespaard. Het fietspad levert daarmee een bijdrage aan de milieudoelstellingen om zuinig om te gaan met grondstoffen.

Krimpvoegen en uitzetvoegen

Elke 5 m is er een krimpvoeg aangebracht. De optredende krimpspanningen worden hierdoor geconcentreerd in deze voegen en voorkomen scheurvorming op willekeurige plaatsen. Elke 100 m is een uitzetvoeg aangebracht waarmee het uitzetten van beton tijdens warm weer wordt opgevangen. De uitzetvoegen zijn gevuld met koud asfalt. Het oppervlak van het fietspad is afgewerkt met een bezemstreek dwars op de rijrichting.

Uitvoering project

Het gehele project is uitgevoerd door KWS Zwolle-Leek in samenwerking met BKB Infra.


Relevante artikelen