Puzzelen met betonvlakken in binnenplaats Sluishuis

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

Sluishuis is een gloednieuw Amsterdams appartementencomplex op het water van het IJ. Rondom de aanlegsteigers in de binnenplaats heeft Den Ouden Groep een ware puzzel aan betonvlakken gelegd.

Van bovenaf is Sluishuis een klassiek vierkant ‘Barcelona’-blok van 100 bij 100 m met een open binnenruimte. Vanuit elke andere hoek bekeken is het gebouw met 442 appartementen asymmetrisch. In de binnenplaats – die tijdens de bouw volledig is drooggelegd – zijn aanlegsteigers gemaakt; boten kunnen van hieruit via een grote opening in het blok het IJ op varen.

Veelheid aan vormen

Rondom de aanlegsteigers van de binnenplaats heeft de aannemer betonvlakken gemaakt in een veelheid van vormen: driehoek, vierkant, trapezium, enzovoort. De vlakken liggen kriskras door elkaar en lopen 2 procent af naar de dichtstbijzijnde groenstroken die rondom de vlakken zijn aangebracht.

Omdat het complex in het IJ ligt, en de binnenplaats omgeven is door appartementen, is de aanvoer van het beton een heikel punt. De aannemer heeft daarom gekozen voor een citypomp en 100 m slang. Deze betonpomp kan smal stempelen en neemt zodoende weinig ruimte in beslag. Om het beton over 100 m te verpompen is gekozen voor beton met een hoge consistentieklasse F5. Op de bouwplaats wordt dit beton gekscherend ‘Spa blauw’ genoemd.

Onder afschot

Grote moeilijkheid van deze zeer vloeibare kwaliteit is om het beton onder afschot te leggen. Daarom wordt de verharding laag voor laag opgebouwd. Na één uur opstijven volgt een handmatige nabewerking met een spaan zodat de verharding op 2 procent afschot komt te liggen. Tot slot is een zeer fijne bezemstreek aangebracht; op elk betonvlak in een andere richting voor een extra esthetisch effect.

“Het storten van de vlakken is een ware puzzel”, zegt Sjoerd van Ingen, uitvoerder bij Den Ouden Groep. Eerst zijn alle vlakken uitgekist. Vervolgens zijn bepaalde vlakken aangewezen om te storten en werd de bekisting geschoord aan de bekisting van het naastgelegen vlak. Werkende weg zijn zo alle vlakken gevuld met 12 cm beton, inclusief een kunststofvezel om de complexe vormen mogelijk te maken.

Bovenop parkeerdek

De gehele betonverharding ligt op het dek van de parkeergarage die zich onder het appartementencomplex bevindt. Op deze constructieve vloer is 5 cm split aangebracht zodat de verharding los ligt van het parkeerdek. De onderbaan is geprofileerd op afschot wat het storten eenvoudiger maakt. Al met al is de binnenplaats een prachtig schaakbord aan schakeringen geworden dat past bij de hoog gewaardeerde binnenstedelijke architectuur van BIG Architects.

Den Ouden Groep heeft het werk uitgevoerd in opdracht van Donkergroen dat verantwoordelijk is voor de inrichting van de groene ruimte van de binnenplaats en rondom het appartementencomplex.


Relevante artikelen