Wereld van Sindbad in decoratief beton

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

Rondom de voormalige attractie Monsieur Cannibale in De Efteling verrijst een natuurrijke en sprookjesachtige wereld van Sindbad. Den Ouden Groep is verantwoordelijk voor de aanleg - in decoratief beton - van een strand, waterpartij en junglepaden.

De bekende draaiende kookpotten van Monsieur Cannibale worden ingeruild voor handelsschuitjes die passen bij de avonturen van de ondernemende zeeman Sindbad. Rondom deze attractie wordt een belevingswereld aangelegd onder de naam Archipel. Met decoratief beton verschijnt er een strand en een ondiepe waterpartij. Oriëntaalse huisjes staan in en aan het water waarin kinderen kunnen spelen. Alle vertierelementen zijn verbonden met betonnen ‘junglepaden’.

Verschillende pigmenten

Den Ouden Groep heeft al ervaring met dit soort decoratief werk in pretpark Toverland en Billybird. Als basis voor het strand en de waterpartij heeft het bedrijf gekozen voor beton (betonsterkte C30/37, milieuklasse XF4) waarin door-en-door geelpigmenten van de firma Scholz zijn verwerkt. De waterlijn en het ‘diepere’ water worden vervolgens behandeld met een etszuur waarna er een blauwpigment op het beton wordt aangebracht. Voor de junglepaden is beton gebruikt met een bruinpigment (door-en-door).

Totaal is er bij dit project 700 m2 betonverharding aangelegd. Aan het beton is per kuub 1 kg high-grade kunststof vezels toegevoegd zodat de 150 mm dikke verharding voldoende treksterkte heeft en de glooiende vormen van de waterpartij en het strand en de speelvijver mogelijk zijn. Omdat de vezels niet aan het oppervlak zichtbaar mogen zijn, zijn deze na het storten met een brander weggebrand.

Natuurlijke scheurinleiders

Verder zijn in de verharding natuurlijke scheurinleiders aangebracht die het voegenpatroon bepalen. Normale (rechte) dwars- en langsvoegen zijn uit den boze in het attractiepark omdat ze niet het gewenste natuurlijke belevingseffect geven. Den Ouden Groep heeft daarom mallen laten maken met een natuurlijke kronkelvorm die 50 mm (tot een derde van de dikte) in het beton gedrukt worden. Onder deze natuurlijk ogende voeglijnen, scheurt het beton verder in.

Na aantrekken van het beton zijn de prints in het oppervlak gedrukt. Op het strand zijn schelpen, dierenpootjes en brandingsporen aangebracht. Bij de junglepaden is gebruik gemaakt van prints van onder andere dennennaalden en dierenpootjes. De komende jaren wordt dit hele gebied omgetoverd in thema’s die passen bij de verhalen uit Duizend en één nacht. “Zodoende is dit gebied in Reizenrijk geoptimaliseerd als gasten over een paar jaar richting de attracties in het oostelijke uitbreidingsgebied wandelen”, zegt directeur Fons Jurgens op de website van de Efteling.

Relevante artikelen