Hip beton in Amsterdam-Zuidoost

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

In Amsterdam-Zuidoost wordt een multifunctioneel werkgebied gecreëerd rondom het verouderde kantorencomplex Holendrecht Centre. Met de nieuwe naam Community Campus Holendrecht richt het gebied zich specifiek op young professionals en studenten. Het gebied tussen de drie gebouwen is voorzien van decoratieve betonnen voetpaden dat het gebied een hippe uitstraling geeft.

Vijftienhonderd appartementen, horeca, fitness en een supermarkt: Community Campus Holendrecht is vooral jong en hip. De sfeer die de campus uitstraalt, wordt ook doorgetrokken naar het gebied tussen de gebouwen. In opdracht van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek heeft BKB Infra excentriek ogende betonnen voetpaden aangelegd.

Diagonale krimpvoegen

De voetpaden zijn zo vormgegeven dat ze bewoners niet sturen in hun looprichting. Bewoners moeten intuïtief door het parkachtige gebied kunnen lopen, dat naast voetpaden is voorzien van veel groen. Meest opvallend aan de decoratieve voetpaden zijn de krimpvoegen - die veelal diagonaal over het voetpad lopen - en de afwerking waarbij met een bezem willekeurige vakken op het oppervlak zijn gezet.

Vezels toegevoegd

Om scheuren in de afwijkende plaatvormen te voorkomen, is aan het beton per kuub 1 kg vezels toegevoegd (HighGrade van Convez). Totaal is er ruim 2.000 m2 aan betonnen voetpad aangelegd in drie verschillende diktes. De diktes zijn afhankelijk van het gebruik van de betonnen verharding: 140 mm daar waar alleen voetgangers lopen, 180 mm daar waar hoogwerkers komen ten behoeve van onderhoud aan de gebouwen en 240 mm op de paden die ook voor de brandweer bereikbaar moeten zijn.

Inclusief luchtbelvormer

Aan het beton (betonsterkte C30/37, milieuklasse XF4) is 3 procent luchtbelvormer toegevoegd. Een luchtbelvormer is een hulpstof waardoor luchtbelletjes in betonspecie worden gebracht tijdens het mengproces. De luchtbelletjes verbeteren de vorstbestandheid en zorgen voor expansieruimte voor opgesloten water in het verharde beton, waardoor het beton weerbaarder is tegen koude weersomstandigheden en dooizouten.


BetonInfra Nieuwsbrief, oktober 2020

Relevante artikelen