Natuurlijke betonpaden in dierentuin Emmen

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

Voor de realisatie van Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft VolkerWessels verschillende werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het grond en infrastructuurwerk, de beplanting en enkele gebouwen. Een groot deel van de paden en pleinen in het park is uitgevoerd in 'natuurlijk' beton.

Een avonturenpark met dieren. Zo kan het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen het best omschreven worden. Hoofdaannemer VolkerWessels kreeg geen bouwtekening onder de neus geschoven bij de aanbesteding, maar een levensechte maquette (schaal 1:37) die tot in de details nagebouwd moest worden.

Het avonturenpark heeft drie werelden: Jungola, Serenga, Nortica. 22.000 m2 betonnen paden liggen kriskras door en tussen de werelden. Hiervoor is 2.000 m3 beton gebruikt. Daarnaast is er nog 9.000 m3 beton verwerkt in de rotspartijen. Voor een natuurlijke uitstraling zijn de paden handmatig aangelegd. "In de wegenbouw hebben we te maken met vlakheidseisen en moet de structuur dwars op rijrichting worden aangebracht. Hier moet je de technische eisen loslaten", zegt Laurens Bogerd van dochterbedrijf BKB Infra.

Pigment toegevoegd

De betonnen paden en pleinen zijn aangebracht op een zandfundering. De betondikte van de paden is 80 mm en van de pleinen 200 mm. Afhankelijk van de wereld is er een pigment aan de betonmortel toegevoegd. In de Jungola is het beton bruinzwart, in de Serenga zandgeel en in Nortica antraciet. Na het storten zijn de paden verdicht met een trilbalk en afgewerkt met spanen. In het oppervlak is vervolgens met natuurlijke materialen een structuur aangebracht. Takken, bladeren en andere materialen zijn over het oppervlak gerold of licht in het oppervlak gedrukt. In de betonverharding zijn geen voegen aangebracht. De wilde scheuren die zo gaan ontstaan bevestigen de natuurlijke uitstraling van de paden. De bijzondere textuur en de landelijke afwerking moeten bijdragen aan het ultieme belevingsgevoel in het Drentse avonturenpark.

Het gebruikte beton heeft een betonsterkteklassen van C30/37 en milieuklasse XF4. De grindfractie bestaat voor 100 procent uit grind 4/16.

De werelden

Jungola verbeeldt de jungle en bevindt zich in een 17.000 m2 grote tropische kas. Deze wereld kenmerkt zich door weelderige tropische beplanting, tempelruïnes en geïmproviseerde bouwsels. De Serenga verbeeldt de savanne en de woestijn. Deze wereld heeft een open inrichting met relatief weinig beplanting, weinig water en vooral veel zand. De ruim 2 ha grote savanne is het leefgebied voor leeuwen en nijlpaarden. Nortica staat garant voor de poolbeleving. Het leefgebied van onder andere de ijsberen wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel water, rotsen en naaldbomen.

BetonInfra Nieuwsbrief, maart 2016

Relevante artikelen