7.000 m2 betonpaden in Tilburgse Spoorpark

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

Het voormalige Van Gend&Loos-terrein aan de St. Ceciliastraat in Tilburg is in een jaar tijd omgetoverd tot het Spoorpark. Het park is 7,5 hectare groot en ligt in het centrum van de stad.

Centraal in het park ligt een open weide, omgeven door een talud aan de noordzijde en een speelbeek aan de zuidzijde. Den Ouden realiseerde de betonnen fiets-, wandel- en skatepaden. Totaal is er 7.000 m2 aan betonpaden aangelegd. Alle paden zijn uitgevoerd in vezelversterkt beton met de Fibrofor High Grade vezel van Convez. Om voldoende sterkte te creëren voor het specifieke gebruik in het park is per kuub beton slechts 1 kg vezels toegevoegd.

Wisselende breedtes
Van oost naar west ligt een betonnen pad met een wisselende breedte van 5 tot 8,60 m breed. Deze verharding is 200 mm dik, afgewerkt met een bezemstreek, en ook geschikt voor lichte voertuigen. De overige betonnen paden zijn 100 mm dik en glad afgewerkt met een spaan. Door de gladde afwerking zijn deze paden zeer geschikt voor skaten en wandelen. Alle betonnen paden zijn in handwerk aangelegd.

Het Spoorpark is één van de grootste burgerparticipatieprojecten in Nederland. In 2014 heeft de gemeente een regieteam in het leven geroepen. Na een oproep aan bewoners voor ideeën zijn acht plannen geselecteerd die voldeden aan de ambitie op het gebied van ecologie, groen en water, vrije tijd, voorzieningen voor recreatie en sport, cultuurhistorie en inpassing in de omgeving. In november 2017 ging de eerste spade in de grond. Op 21 juni 2019 is het park officieel geopend maar er vinden nog steeds werkzaamheden plaats aan de paviljoens in het park.BetonInfra Nieuwsbrief, september 2019

Relevante artikelen