400 m betonnen voetpad bij vertrekhal Schiphol

  • Toepassingen
  • Fiets- en voetpaden

Heijmans heeft een betonnen voetpad aangelegd voor de vertrekhal van vliegveld Schiphol.

Het voetpad ligt op een betonnen ondergrond boven een winkelcomplex. Om lekkage te voorkomen is eerst een waterdicht membraam aangebracht in de vorm van een coating. Het voetpad bestaat uit een brede gewapende band van 0,6 m met daarachter een ongewapend voetpad van 5 m breed. Vervolgens is er een schuine band aangelegd die het voetpad laat aansluiten op de bestaande verharding.

Constructief verbonden

De banden zijn via koppelstaven constructief verbonden met het voetpad. Deze keuze hiervoor is een extra veiligheid om uiteendrijven van de platen te voorkomen, bijvoorbeeld door temperatuurvariaties. Het voetpad heeft een dikte van 230 mm dik (betonsterkteklasse C28/35, milieuklasse XF4). Om de 5 m zijn het voetpad en de banden voorzien van dilatatievoegen. Zo wordt voorkomen dat spanningen worden opgebouwd die scheurvorming kunnen opleveren.

Steenslag voor ruwheid

Op het oppervlak van het voetpad is een hechtlaag gesmeerd waarop een steenslag is aangebracht. De steenslag geeft een bepaalde mate van ruwheid en zorgt voor een mooie afwerking. Het voetpad is uitgevoerd in opdracht van luchthaven Schiphol.

Relevante artikelen