Vezelversterkte betonbaan op Campus A58

  • Toepassingen
  • Bedrijfsverhardingen

Onder de naam Campus A58 wordt op het oude Philipsterrein in het Brabantse Roosendaal een groot distributiecentrum gerealiseerd. Voor de vrachtwagens - die de aan- en afvoer van goederen verzorgen - legt BKB rondom de gebouwen een 12 m brede betonbaan aan.

Campus A58 ligt pal aan de A58. Via de rondweg wordt het distributiecentrum ook ontsloten richting de A17, die ten westen van Roosendaal ligt. De betonbaan heeft een lengte van 1 km. De verharding heeft geen wapening maar is voorzien van Fibrofor Diamond vezels van Convez. Deze kunststof vezels worden voornamelijk toegepast in buitenvloeren en verhogen de slagvastheid van beton. Doordat er 3 kg vezels per m3 beton is toegepast, kan de verharding dunner uitgevoerd worden dan met een stalen wapening. De verhardingsdikte bij dit project is 180 mm.

Eén werkgang

Voor het aanleggen gebruikt BKB Infra een Wirtgen SP 1.600 slipformpaver. Hiermee kan de 12 m brede verharding in één werkgang worden aangelegd. Tijdens dit proces wordt het midden van de verharding meteen voorzien van een langsvoeg waardoor de betonbaan uit twee vlakken bestaat. Onder de langsvoeg liggen koppelstaven in de betonverharding. Dit voorkomt uiteendrijven van de platen. Het midden van de stalen koppelstaaf, ter plaatse van de langsvoeg, heeft een kunststofomhulling wat corrosie tegengaat. Het beton heeft betonsterkteklasse C35/45 en milieuklasse XF4 waardoor het bestand is tegen vorst en dooizouten.

Minder dwarsvoegen

Doordat kunststof vezels gebruikt zijn - in plaats van een stalen wapening - behoeft de verharding minder dwarsvoegen. Dit betekent dat er om de 6 m deuvels zijn aangebracht in het midden van de dikte van de betonverharding. Vervolgens is de verharding boven de deuvels ingezaagd tot een derde van de dikte. De betonplaten zijn dus 6 bij 6 m. Deuvels voorkomen de zogenoemde trapjesvorming. Het rijcomfort van de betonbaan is zodoende optimaal. De verharding is afgewerkt met een bezemstreek.

Relevante artikelen