Hogesterktebeton op brug Ewijk

  • Toepassingen
  • (Ultra-)hogesterktebeton

Het wegdek op het oude deel van de Tacitusbrug op de A50 bij Ewijk wordt vervangen door hogesterktebeton met ZOAB.

Nadat de nieuwe betonbrug op de A50 bij Ewijk in 2013 in gebruik is genomen, is begonnen met de renovatie van de oude stalen brug. Deze brug vertoonde vermoeidheidsverschijnselen waardoor groot onderhoud nodig was. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is een wegdek dat beter bestand is tegen de belasting van zwaar verkeer en de hoge verkeersintensiteit. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van hogesterktebeton (HSB). Met een verhardingsdikte van slechts 85 mm wordt hiermee 80 procent van de totale brugversterking verwezenlijkt.

Gewichtsbelasting

Een dikkere betonlaag – met standaard beton – was geen optie omdat dit een te hoge gewichtsbelasting zou geven. "De brug hangt aan slechts vier tuien. Het totale gewicht mag niet te zwaar worden", zegt projectleider Robert Ottelé van Strukton. Het bedrijf renoveert samen met Ballast Nedam meer bruggen over grote rivieren in Nederland. Dit doen beide onder de naam Combinatie Versterken Bruggen. De bruggen kunnen er daarna weer dertig jaar tegen.

Vezelversterkt HSB

Voor de brug bij Ewijk is gebruik gemaakt van vezelversterkt hogesterktebeton. Naast de vezelwapening zijn er ook nog twee lagen met wapeningsnetten in de dekplaat verwerkt. Op het stalen brugdek is eerst een epoxyhechtlaag aangebracht. Hierop is een borgstaaf gelegd van ø16 met daarop de wapeningsnetten (ø12, 75 mm). Voor het aanbrengen van het beton heeft de combinatie een speciale machine ontworpen die in één werkgang het plastische mengsel verspreidt over het stortvak, met trilstaven verdicht en tot slot vlak afwerkt.

Hoge dichtheid

Een belangrijke eigenschap van een mengsel van hogesterktebeton is de hoge dichtheid. Bij regulier beton bevinden zich in de korrelstructuur ruimtes die niet gevuld zijn. Met het toepassen van zeer fijne vulstoffen worden deze ruimtes in hogesterktebeton opgevuld. De dichtheid van het materiaal wordt verhoogd en de constructieve eigenschappen verbeterd.

De werkzaamheden met hogesterktebeton op de brug bij Ewijk worden in augustus en september 2016 uitgevoerd.

In de volgende editie van BetonInfra een nader verslag van de aanleg.

Relevante artikelen