Nieuwe rotonde Gemert wordt ingeschoven

  • Toepassingen
  • Rotondes

Op 17 oktober 2017 gaat BAM aan de Handelseweg in Gemert (NB) een betonnen rotonde op zijn plek schuiven. De constructie weegt 1,3 miljoen kg en deze inschuiftechniek is voor een rotonde nog niet eerder toegepast.

De aanleg van de rotonde op de N605 maakt onderdeel uit van de aanleg van de provinciale weg Noord-Om dat het verkeer om de kom van Gemert gaat leiden. Opdrachtgever is de provincie Noord-Brabant. Op deze weg worden drie rotondes aangelegd. Eén van de drie wordt naast de definitieve plek gebouwd en daarna ingeschoven. Voordeel van deze methode is dat het verkeer zolang mogelijk van de bestaande verbinding gebruik kan maken en de omgeving minimaal hinder ondervindt van de aanleg.

Inschuiven rotonde

Het daadwerkelijk inschuiven van de 500 mm dikke gewapende rotonde gebeurt door het bedrijf Mammoet dat gespecialiseerd is in zwaar hijs- en transportwerk. De rotonde moet over 60 m verplaatst worden. In de ondergrond heeft BAM HEA-profielen aangebracht waarover de rotonde moet glijden. Dit glijproces wordt versoepeld doordat er aan de onderkant van de rotonde een dikke staalstrip is aangebracht die ingesmeerd wordt met teflonspray. Voor de inschuifoperatie is de locatie 48 uur afgesloten.

September 2017

Relevante artikelen