Betonnen rotonde maakt nieuwe ontsluitingsweg compleet

  • Toepassingen

Met de oplevering van een betonnen doorgaand gewapende rotonde, sluit de gloednieuwe Diepveldenweg in Eersel/Bergeijk (NBr) aan op de N397. Met name het vrachtverkeer van en naar het bedrijventerrein in Bergeijk zal gebruik maken van deze weg waardoor de dorpskern wordt ontlast en de verkeersveiligheid toeneemt.

Voor de gemeente Eersel betekent de nieuwe weg dat er een einde komt aan het sluipverkeer uit het achterland, dat via smalle landwegen een route zoekt naar de oprit van de snelweg A67. Want ook deze forenzen zullen naar verwachting voor de nieuwe weg kiezen die tussen de twee dorpen ligt.

Verdeling krimpspanningen

Het grote voordeel van een doorgaand gewapende betonnen rotonde is dat de wapening de aanwezige krimpspanningen gelijkmatig verdeelt over het totale oppervlak. Hierdoor verdraagt zo'n rotonde zware aslasten en gaat deze lang mee zonder noemenswaardig onderhoud.

De rotonde ter hoogte van de N397 heeft een diameter van 60 m met een rijbaan van 5,25 m breed. Aan de binnenzijde is een rammelstrook aangelegd van 3,25 m breed in antraciet printbeton (motief cobblestone). Zowel aan de binnen- als buitenzijde van de rotonde ligt een getrokken betonnen band. Aan de binnenzijde is deze 500 mm breed en schuin aflopend naar het wegdek. Aan de buitenzijde is de band 200 mm breed.

Deuvels op aansluiting

De rotonde bevat dwarsvoegen aan de buitenzijde van de rotonde, daar waar de rijbanen aansluiten op de andere wegen. Deze dwarsvoegen zijn verdeuveld zodat de rijbanen en de rotonde niet in hoogte verschillen gedurende de gebruiksfase. Deuvels worden in de dwarsvoegen op de halve hoogte van de betonplaat aangebracht. Ze zijn volledig met kunststof coating omhuld. Door deze coating treedt geen hechting op aan het beton en zijn horizontale bewegingen mogelijk bij krimp en uitzetten van het beton door temperatuurverschillen.

Bijzonder aan deze rotonde is dat er een betonnen steunplaat onder de rotonde gelegd is die loopt van binnenband naar binnenband door de middencirkel van de rotonde. Deze plaat volgt als het ware de oude route van de N397 toen de rotonde er nog niet lag. Reden van deze 200 mm dikke plaat is dat de spanningen van de aanliggende wegen volledig opgevangen worden.

Betere verkeersveiligheid

Op 9 april 2022 is de Diepveldenweg geopend door de verantwoordelijke wethouder van beide gemeenten. Voor de gemeente Eersel betekent dit dagelijks 10.000 auto’s minder door het dorp. Wethouder Mathijs Kuijken van Bergeijk voorziet dat de betere ontsluiting aan de noordwestkant van zijn gemeente de verkeersveiligheid en leefbaarheid sterk verbeteren. Roos Groep is verantwoordelijk voor de aanleg van de rotonde in opdracht van Mourik Infra.

Relevante artikelen