Ruim 1,5 km middengeleider uitgevoerd in printbeton

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

Op de N570 in Roermond heeft de provincie Limburg ruim 1,5 km middengeleider aan laten leggen in printbeton. De geleider is in vier dagen tijd handmatig aangelegd. Normaal staan er acht dagen voor een dergelijke klus.

Het aanleggen van de middengeleider betreft de verbinding tussen de A73 en de Keulsebaan. Het wegdek is gerenoveerd en om de verkeersveiligheid te verbeteren, is een betonnen middengeleider aangebracht van 1,20 m breed. Deze middengeleider is bol zodat deze ook het hoogteverschil opvangt tussen de rijbanen.

Verdichten met trilnaald

Na het storten is het beton verdicht met een trilnaald. Vervolgens is de middengeleider onder het juiste profiel gelegd. Nadat het beton voldoende is aangetrokken, wordt er releasepoeder op het oppervlak gestrooid. Dit poeder voorkomt dat de rubber printmallen zich aan het oppervlak hechten en bij het verwijderen van de mallen het beton beschadigd raakt. Na het aanbrengen van het poeder worden de rubber mallen met een halfsteens verband in het betonoppervlak gedrukt zodat het betonoppervlak de print van de mal aanneemt.

Aanleg in korte tijd

Het handmatig aanleggen van 2.100 m2 printbeton voor een middenberm kost normaal gesproken zeven tot acht dagen. Bij deze wegdekrenovatie was die tijd er niet. Het printbeton moest aangebracht worden ná het aanbrengen van de eerste twee asfaltlagen en vóór het aanbrengen van de laatste asfaltdeklaag. Hiervoor stonden maximaal vijf dagen. Door de inzet van extra personeel en langere werkdagen heeft aannemer Den Ouden de klus in viereneenhalve dag geklaard.

Relevante artikelen