Betonnen rotondes op Zilverbaan Veldhoven

  • Toepassingen
  • Rotondes

De Zilverbaan in Veldhoven (NBr) is een nieuwe 2,2 km lange verbindingsweg met twee betonnen rotondes en een ovonde. De weg bestaat uit twee gescheiden rijbanen voor autoverkeer met vrijliggende fietspaden aan weerszijde van de weg.

In opdracht van de gemeente Veldhoven realiseerde Heijmans de twee betonnen rotondes en een betonnen ovonde in de Zilverbaan. Alle drie zijn ze uitgevoerd in doorgaand gewapend beton (betondikte 265 mm) met betonsterkteklasse C35/45 en milieuklasse XF4. De verkeerselementen zijn voorzien van RWS-banden en een rotondeband die in situ machinaal zijn aangelegd met een slipformpaver.

De Zilverbaan ligt ten zuiden van Veldhoven tussen de verlengde Heerbaan en de Knegselseweg. Hij ontsluit de westkant van Veldhoven, inclusief de nieuw te realiseren wijk Huysackers. In de toekomst sluit deze weg aan op de snelweg A67 waarna Veldhoven-Zuid compleet ontsloten is.

Fietsoversteken door-en-door rood

De fietsoversteken behorende bij de rotonde zijn ook doorgaand gewapend uitgevoerd in rood, door-en-door gekleurd beton. Daarnaast zijn de vier aanrijpoten (15 m1) van de rotondes en ovonde uitgevoerd in beton. Rondom de weg zijn meerdere duurzame en ecologisch verantwoorde voorzieningen aangebracht. Er is een vleermuispassage die de vleermuizen in het gebied over de weg leidt en een touwladder zodat eekhoorns kunnen oversteken. Voor kleine amfibieën en dassen zijn tunnels onder de weg aangelegd.

BetonInfra, oktober 2018

Relevante artikelen