Drie kleuren beton in PI Sittard

  • Toepassingen
  • Figuratief beton

In de penitentiaire inrichting in Sittard legt Den Ouden Groep nieuwe gemeenschappelijke buitenruimten aan, zogenoemde patio's. Het complex beschikt over vier identieke patio's van 40 m bij 40 m met hierop sportvelden, wandelpaden en grasvelden. In alle patio's wordt de bestaande inrichting verwijderd en een nieuwe aangebracht. Hierbij krijgt beton ruim baan.

Extra complicerende factor is de toegang tot de patio's. Al het materiaal, machines en grondstoffen moeten over de gevangenismuur worden gebracht. De machines betreft twee kleine shovels, een betonbak en een kraan van 13 ton. Om te kunnen optimaliseren, heeft Den Ouden in overleg met de opdrachtgever de betonverhardingen dunner uitgevoerd dan beschreven in het bestek. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen aangevoerd te worden. Het bestek ging uit van een puinfundering van 250 mm met daarop een laag van 160 mm beton. Uiteindelijk is gekozen voor een puinfundering van 150 mm en een betonlaag van 120 mm dik met kunststof vezels.
Het beton is met een 52 m1 pomp over de gevangenismuur aangevoerd en daarna via een betonbak met shovels naar de plaats van verwerking gebracht.

Glad afgespaand

Voor de inrichting van de patio's wordt gebruik gemaakt van vier kleuren beton: grijs, geel, bruin en zwart. Om de juiste uitstraling te creëren is gekozen voor de kleurpigmenten van de firma Scholz. De kleur antraciet wordt gemaakt met het pigment zwart 330, bruin met de kleur rood-bruin 130 en geel met de kleur geel 920. De eerste patio is gereed en de tweede patio wordt momenteel aangelegd. In deze buitenruimte is een basketbalveld opgenomen dat uit de kleuren geel (middencirkel en onder de basket) en antraciet bestaat.

In patio 4 komt een voetbalveld van kunstgras. Alle sportvelden worden glad afgespaand en alle wandelpaden en overige betonverhardingen krijgen als afwerking een bezemstreek. Waar geen randfundering aanwezig is, brengt de aannemer een houten bekisting aan met planken van 115 mm hoog. Dit is voldoende voor de verharding die slechts 120 mm dik is. De houten bekisting wordt met stalen pennen vastgezet in de puinfundering.

Opzagen en afkitten

Alle constructievoegen en langsvoegen zijn in dit project opgezaagd en afgekit met een tweecomponenten kit. In het gehele project wordt 1000 kuub beton verwerkt.

BetonInfra, maart 2019

Relevante artikelen