Parkeervakken verzorgingsplaats duurzaam uitgevoerd in printbeton

  • Toepassingen
  • Verzorgingsplaatsen

De verzorgingsplaats De Haerst aan de A28 bij Zwolle heeft een totale make over ondergaan. Het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid en die van vrachtwagens en personenauto’s zijn gescheiden. Printbeton maakt de verzorgingsplaats duurzaam. Uitgangspunt bij het ontwerp is de hoge verkeersintensiteit met 480 vrachtwagens per etmaal, die ook nog eens jaarlijks groeit met 1,3 procent. Opdrachtgever Rijkswaterstaat wil dat de parkeervakken dertig jaar meegaan zonder noemenswaardig onderhoud. Met de uitvoering in printbeton wordt aan deze voorwaarde voldaan.

Door-en-door rood beton

Alle parkeervakken voor vrachtverkeer en personenauto’s zijn uitgevoerd in door-en-door rood beton (betonsterkteklasse C35/45, milieuklasse XF4) en voorzien van een patroon van betonstraatsteen (keiformaat in elleboogverband). De rode kleurstof is in de betoncentrale bijgemengd (3 procent) zodat de kleur zich homogeen door het mengsel heeft verspreid.

De verharding is 240 mm dik en handmatig aangebracht middels een betonpomp. Met trilnaden is het beton vervolgens verdicht zodat de verharding de juiste sterkte kan ontwikkelen. Daarna is met een afreibalk en handgereedschap de verharding onder het juiste afschot gelegd waarna de printmatten in het beton zijn gedrukt.

Molgoot machinaal aangelegd

Tussen de parkeervakken en de weg is een molgoot aangebracht van 500 mm breed die het overtollige regenwater afvoert naar enkele kolken. Deze molgoot is machinaal aangelegd met een slipformpaver. Aan de voorkant van de parkeervakken is een trottoir gemaakt in standaard grijs beton en afgewerkt met een bezemstreek dwars op de looprichting. Het trottoir is zo ontworpen dat er incidenteel een vrachtwagen overheen kan rijden. De dikte van de verharding is daarom hetzelfde als die van de parkeerplaatsen. Prefab RWS-banden vormen de afscheiding tussen parkeervakken en trottoir.

Decennia in goede staat

Verzorgingsplaats De Haest stamt oorspronkelijk uit 1970 en was flink verouderd. Met de uitbreiding en make over blijft de verzorgingsplaats de komende decennia in goede staat. De betonverhardingen zijn gerealiseerd door Heijmans.