Rotonde luchtfoto

Mogelijke maatregelen

  • 18 november 2021
  • Techniek
CROW Kennisplatform
Oorzaak schade: stroefheidGrindingStralen (grind/kogel)BoucharderenOppervlakbehandeling op kunststofbasis
a. Ongeschikt toeslagmateriaal (te laag polijstgetal)000+
b. Slijtage van het oppervlak++++
c. Textuur++++
Legenda
+ geschikte reparatietechniek
0 voorwaardelijke reparatietechniek
- niet toe te passen reparatietechniek
x niet aan de orde zijnde reparatietechniek

a  Toeslagmateriaal met te laag polijstgetal
Het toeslagmateriaal heeft een laag polijstgetal. Dit zorgt in de loop van de tijd onder invloed van verkeer en weer voor een te lage stroefheid. Grinding, stralen en boucharderen zijn technieken met een beperkt effect op de levensduur. Grinding of stralen in combinatie met het aanbrengen van een oppervlakbehandeling geeft een langdurig stroef wegdek.

b Slijtage als gevolg van verkeer
Dit probleem speelt zich af in de bovenste millimeters van de verharding. Wanneer deze schade al snel na de aanleg ontstaat, is er iets aan de hand met de betonkwaliteit. Bij alleen grinding, stralen en boucharderen blijft het beton toegankelijk voor vocht. Grinding in combinatie met een oppervlakbehandeling vormt in deze situatie een goede maatregel. Wanneer deze schade pas na een lange gebruiksperiode wordt geconstateerd en het beton dus van goede kwaliteit is, dan is alleen grinding een goede optie.

c Textuur
Hiermee wordt de textuur van het betonoppervlak bedoeld, dat is aangebracht door een bezemstreek of door middel van uitwassen. Een onvoldoende textuur speelt zich af in de bovenste millimeters van de verharding. Alle technieken kunnen in principe een goede oplossing bieden, maar bij stralen en boucharderen kan het wegdek wel een onvlak karakter krijgen. Een oppervlakbehandeling op kunststofbasis is, door extra uitvullingen, in dit geval een te dure reparatietechniek.