Rotonde luchtfoto

Voorgevormde profielen

  • 18 november 2021
  • Techniek

De afdichtende werking van voorgevormde profielen is afhankelijk van de mate van inklemming in het beton. Dit betekent dat de voegopening niet groter mag worden dan de maat waarop bij het aanbrengen van de profielen is gerekend. In de praktijk is gebleken dat bij dwarsvoegen pas jaren na aanleg is vast te stellen wat de gemiddelde beweging in de afzonderlijke voeg, en dus ook hoe groot de voegopening is. Sommige dwarsvoegen werken sterk; anderen nauwelijks of helemaal niet. Langsvoegen vertonen nauwelijks werking. Het nauwkeurig voorspellen van het voeggedrag is eigenlijk niet mogelijk. Mede om deze reden worden voorgevormde profielen slechts zelden als definitieve afdichting toegepast. Wanneer het vanwege de verwerkingsomstandigheden niet mogelijk is om een gegoten voegafdichting aan te brengen, wordt als tijdelijke afdichting nog wel een zogenaamd ‘dennenboom profiel’ met afdekkap of een profiel met holle kamer gebruikt. Een groot voordeel van voorgevormde profielen is dat zij onafhankelijk van de weersomstandigheden en de vochtigheidsgraad van het beton kunnen worden aangebracht. Een EPDM-profiel (Ethyleen-Propyleen-Dieën-Monomeer) is van synthetisch rubber dat hoogwaardiger dan natuurrubber is. Schuimprofielen en profielen met een gesloten celstructuur worden tegenwoordig niet meer gebruikt.

D3004_EPDM voegafdichting met holle kamer.jpg

Figuur 22. EPDM voegafdichting met holle kamer

D3004_tijdelijke afdichting met EPDM-denneboomprofiel.jpg

Figuur 23. Tijdelijke afdichting met EPDM­’dennenboom’-profiel

Profielen zijn eenvoudig vervangbaar. Na het verwijderen, het eventueel herstellen van kantschaden en het uitkrabben van de voeg, kan een nieuw profiel worden aangebracht. Voegkruisingen worden vertand en verlijmd. Tegenwoordig zijn de profielen voorzien van glasvezel om te voorkomen dat het profiel bij het aanbrengen wordt uitgerekt. Een te grote uitrekking kan namelijk trek in het materiaal veroorzaken waardoor de hechting na verloop van tijd verloren gaat en de voegafdichting uit de hoeken verdwijnt.

De levensduur van voorgevormde profielen is, wat het materiaal betreft, zeer lang. In de praktijk worden ze pas na zes tot negen jaar vervangen of opnieuw geplaatst. De kosten van deze profielen, inclusief kosten van aanbrengen, zijn echter het drie- tot viervoudige van voegvulmateriaal op rubberbitumenbasis. Het vervangen van de profielen vereist nauwelijks enige bewerking van de oude voeg en kan in de meeste gevallen plaatsvinden zonder het ontstaan van voegrandschade.