Rotonde luchtfoto

Warme voegvulmassas

  • 18 november 2021
  • Materialen

In het verleden werd vloeibaar bitumen of teer als voegvulmassa toegepast. Zolang de verkeersintensiteiten en de belastingen beperkt waren, voldeden deze producten goed. Ze moesten wel regelmatig worden vervangen. Om de duurzaamheid te verhogen werden er later verschillende hulpstoffen aan deze producten toegevoegd.

Tegenwoordig wordt hoofdzakelijk gemodificeerd rubberbitumen toegepast. Dit materiaal wordt vloeibaar aangebracht bij temperaturen van 120 tot 180 °C op een rugvulling (zie 'Rugvulling') onderin de opgezaagde voeg.

De maximaal toelaatbare rek van warme voegvulmassa’s bedraagt ongeveer 20% van de voegbreedte Mede vanwege de benodigde hoeveelheid materiaal voor de plastische vervormingen is een breedte-dikteverhouding van 1:1,5 wenselijk, met een minimumdikte van 8 mm. In figuur 17 zijn de afmetingen van de voegkamer voor een warme voegvulmassa gegeven.

D3004_afmetingen voegkamer bij warme voegvulmassa.jpg

Figuur 17 Afmetingen voegkamer bij warme voegvulmassa

D3004_ figuur 18.jpg

Figuur 18 Langsvoeg voorzien van warmgietbare bitumineuze voegvulmassa

Om een goede hechting aan de voegranden te krijgen, moeten deze worden voorbehandeld met een hechtmiddel (primer). Bij een zorgvuldige uitvoering bedraagt de functionele levensduur van een warme voegvulmassa circa zes tot acht jaar. Daarna moet het materiaal worden vervangen.