Rotonde luchtfoto

Nabehandelingsmethoden

  • 18 november 2021

De standaard nabehandelingsmethode in Nederland is het aanbrengen van een curing compound. Een curing compound is een product dat een dampremmende laag vormt en het water in het beton vasthoudt. De methode is ongeschikt als naderhand het beton nog wordt voorzien van een afwerklaag (bijvoorbeeld een kunststof deklaag of zoab), omdat de in de curing compound aanwezige parafine de hechting belemmert. Wanneer er een lange tijd ligt tussen het aanbrengen van de curing compound en de afwerklaag, dan is er geen bezwaar tegen het gebruik van een curing compound.

Een curing compound kan handmatig of machinaal worden aangebracht. Van belang is dat de curing compound gelijkmatig wordt aangebracht. De aan te brengen hoeveelheid moet in het bestek worden voorgeschreven. De hoeveelheid curing compound bedraagt meestal 150 à 200 gram per m2. Bij een sterke wind is het moeilijker om de curing compound aan te brengen. Er verwaait dan al snel veel materiaal. Bij zeer warm weer (buitentemperatuur > 30 °C, een lage luchtvochtigheid en/of een schrale wind) kan het nodig zijn meer curing compound op te brengen of na enkele uren voor een tweede keer materiaal op te brengen.

De beste nabehandelingsmethode is het aanbrengen van een plastic folie op het oppervlak. Dit kan echter ten koste gaan van de aangebracht textuur. Voorzichtig werken is dan ook noodzakelijk.

D3006_figuur 49.jpg

Figuur 49 Handmatig aanbrengen van curing compound

D3006_figuur 50.jpg

Figuur 50 Aanbrengen van een bindingsvertrager en afdekken met plastic folie