Rotonde luchtfoto

Beschrijving maatregel

  • 18 november 2021
  • Techniek

Voorbereiding
Van tevoren is het belangrijk om de oorzaak van de geconstateerde schade vast te stellen. Ook moet de omvang van het reparatiewerk nauwkeurig bepaald worden. Er moet een keuze gemaakt worden voor de voorbehandelingsmethode. Voor het aanbrengen van de oppervlakbehandeling op kunststofbasis is het nodig om eventuele verontreinigingen, die na grinding of stralen nog aanwezig zijn, te verwijderen. Dit kan met een veeg-zuigwagen of met waterstralen. Verder is het noodzakelijk om de hecht-treksterkte van het (schone) betonoppervlak te controleren voor het aanbrengen van de oppervlakbehandeling. Als minimumeis geldt een hecht-treksterkte van 1,0 N/mm2. Voor het aanbrengen van de oppervlakbehandeling moet het oppervlak droog zijn.

Uitvoering
Uitleg over de voorbehandelingstechnieken grinding en stralen is te vinden in ‘Grinding en grooving’ en ‘Kogel- en gritstralen’.

Het aanbrengen van de oppervlakbehandeling op kunststofbasis kan machinaal of handmatig plaatsvinden. Afhankelijk van de grootte van het werk zal de keus vallen op een van beide uitvoeringsmethoden. Vaak wordt eerst het betonoppervlak met een primer behandeld, waarna circa 700 tot 1400 g/m2 bindmiddel wordt aangebracht. De hoeveelheid is afhankelijk van de porositeit, de textuur van het oppervlak en het gekozen afstrooimateriaal. De voorschriften van de leverancier geven meer informatie. Vervolgens kan de primer worden afgestrooid. Aan het afstrooimateriaal worden hoge kwaliteitseisen gesteld (polijstwaarde, stofvrij, laag vochtpercentage). Na het verharden van het bindmiddel moet het overschot afstrooimiddel verwijderd worden door vegen en/of zuigen.

Voor uitvoering van de werkzaamheden zijn onder andere nodig:

  • een mengmachine voor de twee componenten van het bindmiddel;
  • apparatuur om het bindmiddel op de weg aan te brengen (rollers, trekkers, vloeimachine);
  • een strooimachine;
  • een veeg-zuigmachine om het overtollige afstrooimateriaal te verwijderen.
Voor het aanbrengen van de oppervlakbehandeling zijn dagproducties van circa 1.000 tot 12.000 m2 mogelijk. De productie hangt voornamelijk af van de gekozen aanbrengtechniek. Het uitvoeren van deze onderhoudstechniek is zeer specialistisch werk.

Resultaat
Met grinding is zeer nauwkeurig een dunne laag van het betonoppervlak te verwijderen en tegelijkertijd een fijne ribbelstructuur te creëren. Het aanbrengen van de oppervlakbehandeling op kunststofbasis zorgt voor een langdurige bescherming van het betonoppervlak. Bij oplevering moet de bereikte slijpdiepte en de vlakheid worden gecontroleerd voor acceptatie van het werk.

D3007_figuur 11.jpg

Figuur 11. Resultaat oppervlakbehandeling (midden)