Rotonde luchtfoto

Beschrijving maatregel

  • 18 november 2021
  • Techniek
CROW Kennisplatform

Voorbereiding
Van tevoren is het belangrijk om de oorzaak van de geconstateerde schade vast te stellen. Ook moet de omvang van het reparatiewerk nauwkeurig bepaald worden. Van tevoren moet het betonoppervlak grondig worden schoongemaakt tot op het vaste gezonde beton. Het aanhechtingsvlak moet zo ruw mogelijk zijn.

Uitvoering
Het uithakken van de beschadigde beton kan gebeuren met onder andere een luchthamer. Het aanbrengen van een cementgebonden mortel (CC) moet gebeuren in lagen van maximaal driemaal de maximale korreldiameter van de mortel. Voor kunsthars en polymeergemodificeerde mortels (PC en PCC) gelden andere minimum en maximum laagdikten. De leverancier moet deze laagdikten vermelden in het toepassingsvoorschrift.

Voor het aanbrengen van de mortels moet het schoongemaakte oppervlak behandeld worden met een aanbrandlaag of primer. Dit verbetert de hechting tussen de reparatie en de oude verharding. Voor het samenstellen en aanbrengen van de mortels gelden de voorschriften van de leverancier. Bij toepassing in voegen tussen platen is het noodzakelijk om te voorkomen dat er een verbinding (brugvorming) ontstaat met de naastliggende plaat. Dit kan gebeuren door gebruik te maken van een bekisting. Verder moet ook de dilatatieruimte in overeenstemming zijn met de rest van de voeg.

Tijdens het verharden mag de reparatie niet (dynamisch) worden belast. De verhardingstijd voor de kunsthars en polymeer gemodificeerde mortels is circa zes uur. Voor de cementgebonden mortels bedraagt dit circa vijf dagen. De exacte verhardingstijd is mede afhankelijk van de temperatuur. Cementgebonden mortels moeten tegen te snel uitdrogen worden beschermd door een curing compound, afdekken met vochtige jute en dergelijke. Bij kunststofmortels zijn geen speciale voorzieningen nodig.

Voor het ‘beton verwijderen en vullen met materiaal’ zijn onder andere nodig:

  • een luchthamer en compressor;
  • een mixer voor het mengen van de mortels;
  • een spuitlans voor het schoonmaken van de gaten;
  • (eventueel) bekistingsmateriaal;
  • (eventueel) afdekmateriaal voor cementgebonden mortels.
Met deze reparatietechniek kunnen circa dertig gaten per dag worden gerepareerd. De productie is sterk afhankelijk van de grootte van de gaten en de afstand tussen de gaten.

Resultaat
Gaten of aantastingen van het betonoppervlak zijn bij een goede en nauwkeurige uitvoering goed te repareren. Voor de oplevering gelden geen specifieke eisen.

D3007_figuur 12.jpg

Figuur 12. Aanbrengen primer

D3007_figuur 13.jpg

Figuur 13. Vullen met mortel