CROW-Kennismodule Betonverhardingen uitgebreid met 'Wegdekreflectie'

CROW lanceerde tijdens InfraTech 2017 de nieuwe online publicatie Wegdekreflectie - Optische eigenschappen van wegdekken. De nieuwe publicatie is beschikbaar in de CROW-Online Kennismodule over betonverhardingen.

Fietspad-TexelDoor de lichte kleur van beton is het oppervlak van het fietspad altijd goed zichtbaar.

 

De publicatie gaat in op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. De textuur van de ondergrond bepaalt voor een belangrijk deel in welke richting het invallende licht wordt gereflecteerd. De publicatie slaat een brug tussen civieltechnisch ontwerpers en verlichtingsspecialisten.

 

Steeds meer eisen aan verhardingen

Waar een verharding in eerste instantie ervoor moest zorgen dat verkeer zich van A naar B kon verplaatsen, is het eisenpakket de laatste jaren steeds verder uitgebreid. Al vele jaren is er aandacht voor stroefheid en vlakheid, de laatste jaren zijn daar geluidreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen.

En voor dit laatste punt liggen er mogelijkheden voor het energiezuinig aanleggen van verhardingen en het reduceren van de hoeveelheid verlichting door het aanbrengen van wegdekken met een lichter oppervlak, zoals dat van beton.

 

Bij CROW zijn de afgelopen jaren tal van publicaties over betontoepassingen verschenen. De betonkennis uit die verschillende publicaties is door CROW geactualiseerd en opgenomen in de kennismodule Betonverhardingen.

 

CROW-Kennismodule Betonverhardingen

 

Naar overzicht